Una alimentació saludable per cada estació

Segons la Medicina Tradicional Xina i la teoria dels 5 elements (fusta, foc, terra, metall i aigua), l’alimentació ha d’estar en concordança amb els canvis ambientals i energètics que es produeixen en cada època de l’any.

Aquest tipus d’alimentació oriental és considerada una dietoteràpia energètica que observa els aliments íntegrament i els classifica per les seves propietats físiques (color, sabor, naturalesa, etc.) amb l’objectiu de prevenir i tractar els desequilibris de l’ésser humà.

Primavera: Color verd i sabor àcid

La primavera està associada a l’element fusta. És una època molt apropiada per depurar l’organisme, especialment per drenar o depurar el fetge i la vesícula biliar.

Amb l’arribada del bon temps és el moment idoni per començar a introduir aliments crus i de naturalesa fresca. Encara així, la forma de cocció principal per a aquesta època de l’any és al vapor o saltejats curts.

El color associat a l’element fusta és el verd, per aquesta raó, és important menjar molta quantitat de fulles verdes com per exemple: bròcoli, espinacs, bledes, endívies, rúcula, escarola, etc. i incorporar també microalgas riques en clorofil·la (espirulina, chlorella i klamath).

El sabor associat a aquest element és l’àcid, per aquest motiu es recomana afegir a la dieta petites quantitats de llimona, vinagre de poma, fruites àcides, etc..

A més, és aconsellable consumir germinats (alfals, fenogrec, de llegums…) i fermentats (chucrut, iogurt, quefir…). Per acompanyar, la beguda més apropiada en aquesta estació és el te verd, no obstant, si es presenten símptomes de nerviosisme i insomni, és preferible consumir el te kukicha o el te bancha, ja que són varietats del te verd però amb quantitats insignificants de teína.

Per a l’astènia primaveral (cansament, fatiga, astènia, etc.) es pot prendre gelea reial fresca

Estiu: Color vermell i sabor amarg

L’estiu està associat a l’element foc. També és una època adequada per depurar l’organisme però especialment el sistema circulatori: purificar i refrescar la sang.

Per combatre la calor és imprescindible una alimentació de naturalesa fresca, aliments lleugers i menjar poca quantitat. Així mateix, és convenient una alimentació molt hidratant amb moltes amanides i fruites, els aliments crus han de predominar per sobre dels aliments cuits.

El color associat a l’element foc és el vermell, per tant, s’aconsella introduir aliments com la sindria, els tomàquets, les cireres, la magrana, la xicoira, l’aranja vermella, etc. És important evitar menjars molt concentrats i secs com la carn vermella, el be, les espècies picants, els aliments amb molt greix, fregits i l’alcohol.

De tots els cereals, l’ordi és el més apropiat per a l’estiu ja que la seva naturalesa és fresca.

Estiu tardà: Color groc-taronja i sabor dolç

5-elementos-y-saboresL’estiu tardà està associat a l’element terra. És l’època de l’any adequada per harmonitzar el sistema digestiu (estómac, melsa i pàncrees) i reconstituir l’organisme.

Aquesta època de l’any (setembre-octubre) és el moment idoni per preparar-se pel fred. Els aliments que han de predominar són de naturalesa neutra: cereals com l’arròs integral, el mill, el sègol i la quínoa; llegums i verdures cuites. La forma de cocció apropiada per a aquesta època són els bullits.

El color associat a l’element terra és el groc-taronja i el sabor el dolç, així que és convenient consumir aliments com la carabassa, la pastanaga, el moniato, la ceba i el mill.

Els aliments crus s’han de retirar gradualment, ja que un excés d’aquests pot danyar el sistema digestiu. No obstant això, a la fruita se li pot afegir canyella i/o gingebre per modificar la seva naturalesa fresca.

Tardor: Color Blanco i sabor picant

La tardor està associada a l’element metall. És l’època adequada per desintoxicar l’intestí gruixut i purificar els pulmons.

Per començar a escalfar l’organisme i evitar els típics refredats d’aquesta època de l’any, l’idoni és molta hidratació amb brous vegetals calents i aliments que reforcin el sistema immunitari com els bolets. La forma de cocció més apropiada són els bullits.

El color associat a l’element metall és el blanc, per tant, és recomanable introduir aliments com la coliflor, la pera, el nap, l’arrel de lotus, etc. No obstant això, s’han d’evitar els làctics i el sucre blanc per què produeixen un excés d’humitat en l’organisme.

El sabor picant està associat a aquest element, per aquest motiu és beneficiós afegir petites quantitats d’aliments i espècies com el nap, els rabanets, el gingebre, el pebre, la canyella, l’all, etc. en les diferents preparacions culinàries. D’altra banda, el cereal més adequat és la civada i el fajol.

La fruita és millor consumir-la en forma de compota, a la planxa o agregant-li canyella i/o gingebre per modificar la seva naturalesa fresca.

Hivern: Color foscos i sabor salat

L’hivern està associat a l’element aigua. És l’època adequada per tonificar els ronyons i nodrir els ossos i el cervell.

L’alimentació ha de ser de naturalesa calenta i molt nutritiva com per exemple, guisats de carn (be, pollastre) i llegums. El cereal més recomanable és el fajol. Les coccions dels aliments han de ser llargues.

El color associat a l’element aigua són els colors foscos: algues, sèsam negre, castanyes, azukis, llenties, etc.

El sabor és el salat “bo”, així que és recomanable consumir aliments com les algues o el peix.

Consell general per a totes les estacions

Per mantenir una salut optima s’ha de tenir una alimentació variada, equilibrada i evitar aliments productors d’humitat: làctics, farines com el blat (brioixeria i pans de baixa qualitat), sucre, gelats, aliments molt processats, refrescs industrialitzats, aliments amb molt greix, embotits, carn vermella, fregits i alcohol.